Очаква се охлаждане на   пазара на имоти иу нас  през 2023 година. Това

...
Очаква се охлаждане на   пазара на имоти иу нас  през 2023 година. Това
Коментари Харесай

Прогноза: Охлаждане на имотния пазар през 2023 г., цените в София ще паднат с 10-15%

Очаква се изстудяване на   пазара на парцели иу нас  през 2023 година. Това предвижда основният икономист на Уникредит Булбанк Кристофор Павлов на особено събитие за публицисти през днешния ден. Прогнозата на УниКредит Булбанк планува още спад на цените на жилищата в София от 5% до10% следващата година. 

Има редица индикатори  за предстоящо охлаждане на имотния пазар, всичко ще зависи от представянето на стопанската система, развитието на пазара на труда, трендовете при заплатите и при лихвите по ипотечните заеми, разяснява той. 

Прогнозата на Уникредит Булбанк предвижда периодът на политическа неустановеност в страната ни да завърши след евентуални  нови парламентарни избори през март следващата година, а по-високите лихви в Еврозоната да се придвижват по-бавно в българската икоономика. Но в случай че политическата неустановеност продължи и след  март следващата година и това дерайлира процеса на приемане на еврото през 2024 година или най-късно 2025 година, има заплаха да се стигне до трайно увеличение на цената, при която българското държавно управление емитира дълг, а оттова и до доста повишаване на цената на дълга за действителната стопанска система, обясниПавлов.

Той обаче e ĸaтeгopичeн, чe лиxвeнитe paвнищa y нac щe ocтaнaт paзлични oт тeзи в eвpoзoнaтa. " B Бългapия oт нaчaлoтo нa гoдинaтa нe ce нaблюдaвa yвeличaвaнe нa лиxвитe пo ипoтeчнитe ĸpeдити, дaжe имa мaлъĸ cпaд. B cъщoтo вpeмe в Гepмaния имaмe pъcт oт 184 бaзиcни тoчĸи или 1,84 пpoцeнтни пyнĸтa ", отбеляза иĸoнoмиcтът.

През третото тримесечие на тази година цените на жилищата в България са нарастнали с 23% на годишна база, а в една пета от кварталите в София жилищата са надценени с 30% или повече. В Пловдив надценените жилища са 20 на 100, сочат данните  на Униикредит Булбанк.

Това пък води до нарушаване на достъпността и до утежняване на съотношението сред цените на жилищата и междинните приходи на семействата. Въпреки това съотношението сред цените на жилищата по отношение на приходите на популацията у нас сега е много далече от стойностите през 2008-2009 година, когато беше  пикът на балона с цените на парцелите. Затова  рискът от внезапен спад на цените в този момент е значително по-малък спрямо интервала на международната финансова рецесия преез 2008-2009 година, сочи анализът на УникредитБулбанк.

Както " Мениджър нюз " писа,  жилищните заеми у нас надхвърлиха рекордните 16 милиарда лева през октомври по данни на БНБ. Според специалисти те идват на на фона на сигнали за изстудяване на имотния пазар и прогнози за гладко повишение на лихвените проценти.

Според статистиката на централната банка само за месец ипотеките порастват с  около 1,5%, или над 200 млн. лева Ръстът по отношение на октомври предходната година е с над 18%. Причините са ниските лихвени проценти, както и високата инфлация. Тя пък е повода семействата  да влагат спестяванията си, тъй като се опасяват те да не се обезценят.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР